ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Το Terra Lemnia Project στο Terra Madre Salone del Gusto

01/10/2018
Συνεργάτες του Terra Lemnia Project και του Μεσογειακού Ινστιτούτου για την Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) παρευρέθηκαν στο Τορίνο και παρακολούθησαν πλήθος παρουσιάσεων και cooking shows
Το Slow Food είναι το παγκόσμιο κίνημα «οίκο-γαστρονομίας». Ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός με περισσότερα των 100000 μέλη σε 160 χώρες συντονίζοντας δράσεις σε όλο τον κόσμο.

Το κίνημα του Slow Food από τον Carlo Petrini στην Ιταλία το 1986, όταν μια ομάδα πολιτών, αντέδρασαν έντονα και συντονισμένα απέναντι στην εξάπλωση αλυσίδας εστιατορίων fast food. Από τότε άρχισε πλέον αρκετός κόσμος να συνειδητοποιεί την ανάγκη να προστατευτεί η διατροφική παράδοση κάθε τόπου.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να μπει ένα φρένο στη βιομηχανοποίηση της γεωργίας που επιδιώκει τη μεγιστοποίηση της παραγωγής και το γρήγορο κέρδος. Η μεν παραγωγή αυξάνεται με τη χρήση χημικών με σοβαρές όμως επιπτώσεις τόσο στη φύση όσο και στην υγεία μας, ενώ από την άλλη μικρές παραδοσιακές γεωργικές κοινωνίες οδηγούνται στην εξαθλίωση και τον αφανισμό.

Η φιλοσοφία του Slow Food υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως η αργή απόλαυση του φαγητού περιλαμβάνει τη διαδικασία προετοιμασίας του αλλά και την κοινωνική ανάγκη που ικανοποιείται μέσω της κοινής απόλαυσης του φαγητού πάνω στο τραπέζι.

«Καλό φαγητό είναι το εύγευστο, το φρέσκο, το εποχικό. Καθαρό φαγητό είναι αυτό που έχει παραχθεί με σεβασμό στα οικοσυστήματα, τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον και τρέφει χωρίς να βλάπτει την υγεία. Και δίκαιο φαγητό, αυτό που σέβεται την κοινωνική δικαιοσύνη, εξασφαλίζει μία δίκαιη αποζημίωση του μόχθου και τις σωστές συνθήκες για τους ανθρώπους και τα ζώα που είναι μέρος της διατροφικής αλυσίδας. Αυτό συμβαίνει από την παραγωγή, την τυποποίηση μέχρι την διανομή και την κατανάλωση» όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης μέλος του Slow Food Project Καβάλας αποσαφηνίζοντας την έννοια του Slow Food.

Από τις 20 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου 2018 διεξήχθη το μεγαλύτερο Slow Food festival στον κόσμο. Το Terra Madre Salone del Gusto πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο με πάνω από 7000 συμμετέχοντες από 143 χώρες και υπήρξε αναμφίβολα μια ξεχωριστή εμπειρία που θα θυμούνται όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Συνεργάτες του προγράμματος Terra Lemnia και του Μεσογειακού Ινστιτούτου για την Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) παρευρέθηκαν στο Τορίνο και παρακολούθησαν πλήθος παρουσιάσεων και cooking shows, συμμετείχαν σε workshops και δοκίμασαν εκλεκτές λιχουδιές από όλη την γη που παρήχθησαν τηρώντας τη λογική του slow food.

+ 6

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε μια διαφορετική της συνηθισμένης μαγειρική χρήση του αλατιού (πλάκα ψησίματος όπου το κρέας, το ψάρι και τα λαχανικά δεν αλατίζονται από πριν αλλά αποκτούν γεύση καθώς η πλάκα ζεσταίνεται στο φούρνο) πέραν των υπολοίπων ιδιαίτερων φαγητών και γεύσεων, όπως και η μοναδική ελληνική παρουσία του Φεστιβάλ που ήρθε από το νησί της Ικαρίας όπου ο τοπικός Γυναικείος Συνεταιρισμός παρουσίαζε μαρμελάδες και σπιτικά γλυκά του νησιού.

Τις τέσσερις μέρες που διήρκεσε το φεστιβάλ υπήρχε συνεχής ροή ενημέρωσης και εργαστηρίων από τις 10:00 έως και τις 19:00 με ευρεία ποικιλία θεματικών που κάλυπτε κάθε επισκέπτη, έστω και αν οι νησιωτικές περιοχές δεν έλαβαν τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή που θα μπορούσαν να έχουν δεδομένης της ποικιλίας των τοπικών προϊόντων των εν λόγω περιοχών αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.

Η απουσία της Ελλάδος πέραν της μοναδικής συμμετοχής της Ικαρίας με τον Γυναικείο Συνεταιρισμό ήταν εμφανής και εγείρει προβληματισμούς, καθώς πολλοί παραγωγοί στην χώρα μας φαίνεται πως πληρούν όλες τις προδιαγραφές ώστε να ενταχθούν στο παγκόσμιο slow food κίνημα .

Το πρόγραμμα Terra Lemnia ευελπιστεί να παρευρεθεί σε ένα από τα Τerra Madre Salone del Gusto των επόμενων χρόνων, εξετάζοντας την προοπτική συμμετοχής Λημνιακών προϊόντων και παραγωγών σαν εκθέτες στη διοργάνωση αυτή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Slow Food International (@slowfood_international) στις