Το πρόγραμμα Terra Lemnia συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο καθιερωμένο τριήμερο φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου της Λήμνου, το Lemnos Philema 2019, που πραγματοποιήθηκε απ΄τις 26 ως τις 28 Ιουλίου στον πολυχώρο Αποθήκη στο λιμανάκι της Μύρινας.
Στο γνωστό μας, πλέον, πόστο στην είσοδο του πολυχώρου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες που κάνουμε όλο το χρόνο, από τους εκπροσώπους μας που βρίσκονταν εκεί για να υποδεχτούν τον κόσμο και να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό, σελιδοδείκτες για τα καλοκαιρινά αναγνώσματα, την κλασική μας πάνινη τσαντούλα με το γνώριμο logo και όχι μόνο…
Φέτος η παρουσία του προγράμματος επεκτάθηκε και στην όμορφη αυλή της Αποθήκης, όπου διοργανώσαμε δύο workshops σε συνεργασία με την Aegean Organics και το κτήμα Χατζηγεωργίου.
Ο κος Νίκος Πατεράκης, ιδιοκτήτης της Aegean Organics, το βράδυ της Παρασεκυής 26 Ιουλίου, μας έφερε την «Η αλχημεία των βοτάνων», ένα γαστρονομικό εργαστήρι, όπου μας παρουσίασε τρόπους παρασκευής ζελέ, σιροπιών, εκχυμάτων, αφεψημάτων και κρεμών από τα ευεργετικά βότανα που βρίσκονται σε αφθονία στη Λημνία γη. Οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν με μεγάλη διάθεση τους δύο διαφορετικούς τύπους τσαγιού που προσφέρθηκαν, ενώ ενθουσιώδεις ήταν οι κριτικές από τη δοκιμή της κρέμας βοτάνων με σιρόπι σιδερίτη.
Στη συνέχεια της βραδιάς, ο κος Θοδωρής Γαλιάτσος, συνεργαζόμενος σομελιέ του Κτήματος Χατζηγεωργίου, μας αποκάλυψε μια πληθώρα από «μαγικούς» συνδυασμούς βοτάνων και γαστρονομικών επιλογών με Λημνιακές ποικιλίες κρασιού, στο προφορικό εργαστήρι «Ανακαλύπτοντας τα αρωματικά φυτά μέσα από τον ελληνικό αμπελώνα».
Η γεμάτη ζέση συμμετοχή του κόσμου, σε συνδυασμό με τις πολύτιμες συμβουλές και τα μυστικά που ανακαλύψαμε για τους πρωτότυπους τρόπους ενσωμάτωσης των βοτάνων στην καθημερινότητά μας, έδωσαν μια νέα πνοή στη διάθεση δημιουργικότητας που κατέκλυσε την ατμόσφαιρα κι έτσι έκλεισε όμορφα η πρώτη βραδιά του Φιλέματος.
Το πρωινό του Σαββάτου, 27 Ιουλίου, το πρόγραμμα είχε διοργανώσει μια ξεχωριστή πρωινή ξενάγηση για τη δημοσιογραφική ομάδα και τους επίτιμους καλεσμένους του Lemnos Philema στην διατηρημένη μάντρα της κας Αθηνάς Καβαλέρη στην περιοχή Κρηνίδα της Ατσικής. Φτάνοντας στη μάντρα ανακαλύψαμε μία αληθινή χρονοκάψουλα, αφού το κτίσμα έχει παραμείνει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, με όλα της τα παραδοσιακά στοιχεία ανέπαφα και με αντικείμενα και εργαλεία που χρονολογούνται από τον περασμένο κιόλας αιώνα!

Ο υπεύθυνος του Terra Lemnia ενημέρωσε το δημοσιογραφικό team σχετικά με τις εργασίες του προγράμματος που κινούνται γύρω από τη μάντρα, ενώ η κα. Καβαλέρη και ο αδερφός της παρείχαν στην ομάδα μια πληθώρα πολύτιμων πληροφοριών γύρω από τη ζωή στη μάντρα, τον τρόπο σταυλισμού και σίτισης των ζώων και το πώς το σύστημα της μάντρας και οι παραδοσιακές αγροκτηνοτροφικές πρακτικές έχουν συντελέσει ανά τους αιώνες στη διατήρηση του μοναδικού τοπίου της Λήμνου.
Έχοντας τραβήξει πολλές φωτογραφίες και απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις της ομάδας, οι οικοδεσπότες της εκδρομής μας οδήγησαν στον επόμενο σταθμό της ξενάγησης, που δεν ήταν άλλος από ένα χωράφι παραδοσιακής καλλιέργειας του Λημνιού superfood: του σησαμιού!
Γεμάτοι εικόνες και εντυπώσεις επιστρέψαμε στη Μύρινα για τη διήμερη συνέχεια του φεστιβάλ, η οποία κύλησε με ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ανταλλαγή χρήσιμων συμβουλών και πρακτικών με τους ντόπιους παραγωγούς, τους εκθέτες και φυσικά τους πολυάριθμους επισκέπτες που αφιέρωσαν λίγο από τον χρόνο των διακοπών τους στο να δοκιμάσουν ντόπιες γεύσεις και αρώματα από τη Λήμνο, στο γραφικό λιμανάκι της Μύρινας.
Το πρόγραμμα Terra Lemnia
Το έργο Terra Lemnia υλοποιείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και άλλους επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις: το Πανεπιστήμιο Αιγαίου / Τμήμα Διατροφής Λήμνου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα», την Εταιρεία Προστασίας των Πρεσπών και το Γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο «Tour du Valat».
Το έργο έχει διάρκεια τρία έτη, χρηματοδοτείται από το ελβετικό ίδρυμα MAVA και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για τη διατήρηση παραδοσιακών πρακτικών που διαμορφώνουν τοπία υψηλής οικολογικής αξίας στη Μεσόγειο, στο οποίο η Λήμνος έχει επιλεγεί ως η μοναδική νησιωτική περιοχή.
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου εδώ