Η Λήμνος βάζει τα καλά της για να υποδεχτεί τον Μάη! Μετά από το αναγκαστικό διάλειμμα του 2020, η Ομάδα Βιοποικιλότητας του Terra Lemnia ετοιμάζεται για την καθιερωμένη ανοιξιάτικη έρευνα πεδίου. Το επόμενο διάστημα, η ομάδα των βοτανικών, εντομολόγων, εδαφολόγων και ορνιθολόγων του προγράμματος θα βρεθεί στη Λήμνο για να καταγράψει τα στοιχεία της βιοποικιλότητας σε χωράφια του δικτύου συνεργαζόμενων παραγωγών.
Φέτος, οι καταγραφές των ειδικών θα συνδυαστούν με επιτόπια εκπαίδευση των παραγωγών σε απλές μεθόδους παρακολούθησης σημαντικών στοιχείων της βιοποικιλότητας, των λεγόμενων ειδών – «βιοδεικτών». Για το σκοπό αυτό θα μοιραστούν σχετικά εγχειρίδια, ενώ η όλη διαδικασία θα υποστηριχθεί από τη γεωχωρική βάση δεδομένων FarmGeoBalance Λήμνος, προκειμένου οι παραγωγοί να ανεβάζουν φωτογραφικό υλικό από το πεδίο, το οποίο θα αξιολογείται στη συνέχεια από τους ειδικούς συνεργάτες. Τόσο τα εγχειρίδια όσο και η γεωχωρική βάση έχουν δημιουργηθεί με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, μέσω του έργου «Εφαρμογή και αξιολόγηση μέτρων αγροτικής διαχείρισης για την προστασία και διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας της Λήμνου»*, που υλοποιούν από κοινού το MedINA και η Ανεμόεσσα.
Όλες οι καταγραφές και οι εκπαιδευτικές δράσεις θα γίνουν στον αγρό, σε μικρές ομάδες, και με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από την COVID-19.
*Το έργο “Εφαρμογή και αξιολόγηση μέτρων αγροτικής διαχείρισης για την προστασία και διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας της Λήμνου”, προϋπολογισμού 49.750,00€, υλοποιείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο και την Ανεμόεσσα στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Περιβαλλοντικές Δράσεις 2020, του Άξονα Προτεραιότητας 3: “Συμμετοχικότητα Πολιτών – Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες”. Το έργο ανήκει στο θεματικό πεδίο ‘Καταγραφή, παρακολούθηση, διατήρηση και αποκατάσταση: των φυσικών οικοτόπων και ενδιαιτημάτων, των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας κοινοτικού και εθνικού ενδιαφέροντος, με στόχο την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας’ και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.