NewsroomΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σεμινάρια κατασκευής παραδοσιακών τυρβολιών

16/09/2021
Σεμινάρια κατασκευής παραδοσιακών τυρβολιών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο σεμινάριο κατασκευής παραδοσιακών τυριβολιών που διοργάνωσε το πρόγραμμα Terra Lemnia στις 11, 12 & 15 Σεπτεμβρίου στον χώρο του Varos Village στη Λήμνο.

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Medina), προσβλέποντας σε μια αειφόρο και οικολογική ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού διοργάνωσε τα πρώτα σεμινάρια κατασκευής καλαθιών, και ειδικότερα τυριβολιών, των βούρλινων εκείνων αντικειμένων που παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκαν στην τυροκομία όχι μόνο της Λήμνου αλλά και των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου.

Η συμμετοχή ατόμων διαφορετικών ηλικιών, σχετιζόμενων ή μη με τον πρωτογενή τομέα του νησιού, ήρθε να επισφραγίσει το δεδομένο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για μια τέχνη που αν και γεννιέται και ακμάζει στη Λήμνο, έχει περάσει στο στάδιο της παρακμής και της εξαφάνισης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία συλλογής της πρώτης ύλης, του βούρλου, κόβοντας και οι ίδιοι φυτά από τα ρυάκια και να ευαισθητοποιηθούν για την υποβάθμιση του τοπίου ως απόρροια της εγκατάλειψης τόσο της γης όσο και των πρακτικών που συνδέονται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Σκοπός του σεμιναρίου δεν ήταν η απλή συμμετοχική παρατήρηση στην διαδικασία της κατασκευής ενός τυριβολιού, αλλά η πλήρης συμμετοχή και η ενεργός δράση τους, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι ο καθένας μας μπορεί να δημιουργήσει κάτι χρηστικό και οικολογικό, συμβάλλοντας στην ανανέωση της πρώτης ύλης που ολοένα και μολύνεται από την περιβαλλοντική καταστροφή.
O κάθε συμμετέχων ξεκίνησε να κατασκευάζει εξολοκλήρου το δικό του τυριβόλι, το οποίο ολοκλήρωσε σταδιακά κατά τη διάρκεια των τριών σεμιναρίων, ενώ παράλληλα γνώρισε τους διαφορετικούς τρόπους πλέξης που απαντώνται στο νησί.

Κατά την διεξαγωγή των σεμιναρίων δόθηκε το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννάται η τέχνη του τυρεβάνα, του κατασκευαστή των τυριβολιών, καθώς και οι λόγοι που οδήγησαν τόσο στην ακμή όσο και στην παρακμή της τέχνης μέσα στον χρόνο. Παράλληλα φιλοξενήθηκε μια μικρή έκθεση με τυριβόλια από άλλα νησιά του Αιγαίου, καθώς και καλάθια από το χωριό Βωλάξ, της Τήνου, η τέχνη των οποίων θα καταγραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μια επιπλέον θετική νότα του όλου εγχειρήματος, πέραν της συμμετοχής των ενηλίκων, είναι πως έδειξαν ενδιαφέρον παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, τα οποία καταπιάστηκαν με την καλαθοπλεκτική, δίνοντάς της έτσι νέα πνοή και ώθηση σε μια εποχή που η αειφορία και η οικολογία, η παραδοσιακή γνώση και η έννοια της χειροτεχνίας βιώνουν μια μεγάλη κρίση.

Ευχαριστούμε τους μικρούς και μεγάλους φίλους για τη συμμετοχή κι ανυπομονούμε να έχουμε κοντά μας τον κόσμο της Λήμνου στις επόμενες προγραμματισμένες εκδηλώσεις του προγράμματος Terra Lemnia.

kalathi stils 3
kalathi stils 9
+ 33