Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τη χρήση των εφαρμογών γεωργίας ακριβείας από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς του προγράμματος. Τα σεμινάρια συντόνισε η ομάδα έργου του MedINA σε συνεργασία με τους επιστημονικούς υπεύθυνους των εφαρμογών κ.κ. Καλλιόπη Αβανίδου, Βύρωνα Μιχαλάκη και Αθανάσιο Κίζο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν τέσσερα διαδικτυακά -λόγω COVID- σεμινάρια μέσω της πλατφόρμας Zoom, ενώ οι εκπαιδεύσεις συνεχίστηκαν δια ζώσης τον Ιούνιο 2021. Μέσα από τα σεμινάρια οι δώδεκα (12) παραγωγοί-μέλη του εθελοντικού δικτύου ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους του προγράμματος για τον τρόπο χρήσης των εφαρμογών και συζήτησαν απορίες και προβλήματα που ανέκυψαν κατά την καταγραφή των στοιχείων τους στη γεωχωρική βάση δεδομένων Farm Geo Balance και στη συνδεδεμένη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.
Οι εφαρμογές έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τις ανάγκες των παραγωγών της Λήμνου, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, και στόχο έχουν να διευκολύνουν τη διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων, καθώς και την παρακολούθηση της λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων από τους ίδιους τους παραγωγούς.
*Το έργο “Εφαρμογή και αξιολόγηση μέτρων αγροτικής διαχείρισης για την προστασία και διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας της Λήμνου”, προϋπολογισμού 49.750,00€, υλοποιείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Περιβαλλοντικές Δράσεις 2020, του Άξονα Προτεραιότητας 3: “Συμμετοχικότητα Πολιτών – Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες”. Το έργο ανήκει στο θεματικό πεδίο ‘Καταγραφή, παρακολούθηση, διατήρηση και αποκατάσταση: των φυσικών οικοτόπων και ενδιαιτημάτων, των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας κοινοτικού και εθνικού ενδιαφέροντος, με στόχο την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας’ και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.