ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Έναρξη της εκστρατείας ευαισθητοποίησης Rooted Everyday

04/02/2019
Social Media Favicon_ Strapline_Lemnos
Το πρόγραμμα Terra Lemnia εντάσσεται σε ένα ευρύτερο Μεσογειακό πρόγραμμα για τη διατήρηση παραδοσιακών πολιτισμικών πρακτικών που διαμορφώνουν τοπία υψηλής οικολογικής αξίας. Στο πλαίσιο της Μεσογειακής αυτής συνεργασίας ξεκίνησε φέτος η εκστρατεία ευαισθητοποίησης με τίτλο Rooted Everyday.

Σκοπός της εκστρατείας είναι να ενημερώσει και να κινητοποιήσει το κοινό σχετικά με τον πολιτισμό, τη φύση, την ιστορία και την βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνύπαρξης και σύνδεσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Εξετάζοντας πρακτικές του πρωτογενή τομέα με έμφαση στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία στις περιοχές πιλότους του Μεσογειακού προγράμματος, η καμπάνια θα εστιάσει στους ανθρώπους που τις εξασκούν, τις ιστορίες τους, τα υπέροχα προϊόντα τους και τη γαστρονομική παράδοση. Οι περιοχές ενδιαφέροντος της εκστρατείας είναι η Λήμνος, το Όρος Σουφ στο Λίβανο, ο Υψηλός Άτλαντας στο Μαρόκο και οι περιοχές Ντεχέσα και Μοντάδος στην Ισπανία και την Πορτογαλία αντίστοιχα.

Στηρίζοντας την εκστρατεία Rooted Everyday λέμε ναι στην προστασία του περιβάλλοντος, στις ορθές αγροτικές πρακτικές και στην ουσιαστική υποστήριξη των ανθρώπων που βιοπορίζονται από τη γη και ζουν με σεβασμό προς αυτήν.

Μέσω της εκστρατείας εξερευνούμε νέους αειφόρους τρόπους ανάπτυξης και αγροτικής εκμετάλλευσης, με γνώμονα το σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον, την ανάδειξη των παραδοσιακών αγροτικών πρακτικών αλλά και την αξιοποίηση των γνώσεων των ντόπιων κατοίκων της Μεσογείου.

Με εφαλτήριο τον Μεσογειακό Διαγωνισμό Διηγήματος “MedStoryPrize” την άνοιξη του 2019, η καμπάνια Rooted Everyday προσκαλεί μαθητές και ενήλικες να πιάσουν μολύβι και χαρτί, ν’ ανοίξουν τα φτερά της φαντασίας τους και να δημιουργήσουν μία ιστορία με θέμα τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον της Μεσογείου και τους ανθρώπους που ζουν σε άμεση σχέση με αυτό. Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί για ομάδες κάτω των 18 στη Λήμνο και για ενήλικες σε όλη την Ελλάδα, ενώ αντιστοίχως θα υλοποιηθεί σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο Μεσογειακό πρόγραμμα.

Το 2020 η εκστρατεία θα εστιάσει στα προϊόντα και τους ανθρώπους των περιοχών αυτών αναδεικνύοντας τους Μεσογειακούς καθημερινούς ήρωες της διατροφής μας “MedFoodHeroes”.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία Rooted Everyday, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.rootedeveryday.org και τις σελίδες στο Facebook, Instagram και Twitter.