ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Ανοιξιάτικες δράσεις στο πεδίο

17/06/2018
Καταμέτρηση αγριολούλουδα, βότανα, έντομα και πτηνά στην Λήμνο
Ο ανοιξιάτικος κύκλος εργασιών πεδίου του project Terra Lemnia έκλεισε με επιτυχία, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γερμανικό πανεπιστήμιο του Göttingen, το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Στο διάστημα αυτό οι συνεργάτες του Terra Lemnia πραγματοποίησαν εξορμήσεις σε τέσσερις επιλεγμένες περιοχές του νησιού, όπου επισκέφθηκαν μάντρες και συνομίλησαν με παραγωγούς καταγράφοντας θέματα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Παράλληλα, οι επιστήμονες της Ομάδας Βιοποικιλότητας καταμέτρησαν αγριολούλουδα, βότανα, έντομα και πτηνά της Λημνιακής υπαίθρου, σε μία προσπάθεια καλύτερης κατανόησης του ρόλου που παίζουν οι βιολογικοί αυτοί δείκτες στη διαμόρφωση του τοπίου και των αγροτικών πρακτικών. Πολύτιμος αρωγός στις προσπάθειές μας για άλλη μία φορά στάθηκε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ιδίως το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου, τους ανθρώπους του οποίου θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά.

Η Ομάδα Βιοποικιλότητας είναι μια διεθνής ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων όπως βοτανολόγοι, εντομολόγοι, ορνιθολόγοι, δασολόγοι και υδρολόγοι. Η πρώτη της συνάντηση είχε γίνει στη Λήμνο στα τέλη Ιανουαρίου όπου συζητήθηκε αναλυτικά η μεθοδολογία καταγραφής της βιοποικιλότητας της Λήμνου σε σχέση με τις αγροτικές πρακτικές και κατέληξε στον προγραμματισμό των επιτόπιων ερευνών, η πρώτη εκ των οποίων έγινε την άνοιξη.

Το σύνολο των εργασιών ολοκληρώθηκε με επιτυχία ενώ τα δεδομένα αναλύονται ήδη από την ομάδα του προγράμματος Terra Lemnia με ειδικά σχεδιασμένα λογισμικά που θα διευκολύνουν τη διεξαγωγή συσχετίσεων ανάμεσα στους εξεταζόμενους δείκτες στον χώρο.

Οι ανοιξιάτικες δράσεις μας ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή μας στη γιορτή λήξεως του σχολικού έτους 2018 του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου, όπου συζητήσαμε, δείξαμε στους μικρούς μας φίλους πώς γίνεται σωστά η φύτευση, μοιράσαμε στους παρευρισκόμενους ντόπια κηπευτικά φυτά και πληροφοριακό υλικό σχετικά με το πρόγραμμά μας.