Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πενθήμερη διεθνής συνάντηση εργασίας του Προγράμματος M6 για τα Πολιτισμικά Τοπία της Μεσογείου (M6 ‘Cultural Landscapes’ Steering Committee Meeting) στη Μύρινα της Λήμνου από τις 10 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2020. Η συνάντηση οργανώθηκε από το ίδρυμα MAVA και από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) με την υποστήριξη του συλλόγου Ανεμόεσσα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν συνολικά 34 συνεργάτες, εκπροσωπώντας 19 οργανισμούς που συνεργάζονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μ6. Ο στόχος της συνάντησης ήταν η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης της προόδου και των αποτελεσμάτων (Mid-Term Evaluation) της πρώτης φάσης του M6 (2017-2020) και ο σχεδιασμός της δεύτερης φάσης, από το 2020 μέχρι το 2022.
Το πενθήμερο ξεκίνησε με ένα θερμό καλωσόρισμα από την ομάδα του MedINA και από το MAVA και συνεχίστηκε με πολύωρες εντατικές συναντήσεις, ενημερωτικές ομάδες εργασίας, επισκέψεις στο πεδίο, αλλά και διαλείμματα χαλάρωσης και ομαδικά δείπνα σε επιλεγμένα εστιατόρια του νησιού.
Η ομάδα συνεδρίαζε καθημερινά από νωρίς το πρωϊ στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ξενοδοχείου Διαμαντίδης, όπου φιλοξενήθηκαν τα μέλη των οργανισμών και του MedINA. Το μεσημέρι οι εργασίες διακόπτονταν για περίπου μία ώρα, οπότε και όλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τοπικά εδέσματα και συνταγές, προετοιμασμένες με μεράκι από τον σεφ του ξενοδοχείου Γιώργο Καμάμη. Ο κ. Καμάμης καλωσόρισε κι αυτός με τη σειρά του τους, για πρώτη φορά, επισκέπτες του νησιού και φρόντισε όλες τις ημέρες να δίνει πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά και την ιδιαίτερη προέλευση των προϊόντων που αποτελούσαν τον καθημερινά εναλλασσόμενο μεσημεριανό μπουφέ.
Από τη φιλοξενία των εταίρων δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι απαραίτητες εκδρομές-επισκέψεις σε μέρη ενδιαφέροντος, όπου το MedINA, μέσω της υλοποίησης του προγράμματος Terra Lemnia, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο παραγωγών και ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιούν παραδοσιακές αγροτικές πρακτικές για να παράγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, αναδεικνύοντας τόσο την ιδιαιτερότητα του Λημνιακού τοπίου όσο και την ωφέλιμη πλευρά της Λημνίας γης και της ιστορικής της παράδοσης στη διατήρηση των πρακτικών αυτών.
Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να ξεναγήσουμε τους Μεσογειακούς επισκέπτες μας στον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης και στο Κέρος, περιήγηση που συνδυάστηκε την ίδια μέρα με επίσκεψη στη μάντρα που διατηρεί η Αθηνά Καβαλέρη στην Κρηνίδα της Ατσικής. Η Αθηνά και η οικογένειά της υποδέχτηκαν τον κόσμο, που είχε την ευκαιρία μιας μοναδικής προφορικής ξενάγησης στην ιστορία της γύρω περιοχής, στη λειτουργία των παραδοσιακών πετρόχτιστων μαντρών, αλλά και στο πώς το αγρο-κτηνοτροφικό σύστημα που προσπαθεί να διατηρήσει και να αναδείξει το πρόγραμμα Terra Lemnia, συμβάλλει σημαντικά στη βιωσιμότητα πρακτικών που έχουν συντηρήσει πολλές γενιές νησιωτών. Η φιλοξενία της Αθηνάς, που συνοδεύτηκε με κεράσματα και εδέσματα που είχε ετοιμάσει με τα χέρια της -κρύα σαλάτα με ασπρομύτικα φασόλια και ζεστή φασολάδα- άφησαν άπαντες ικανοποιημένους, ενώ όλοι ενθουσιάστηκαν λαμβάνοντας το αναμνηστικό τους δώρο, ένα σακουλάκι με ασπρομύτικα φασόλια συνοδευόμενο από συνταγή για την παρασκευή κρύας σαλάτας.
Ο Αντώνης Λαντούρης και ο γιος του Σταύρος, ήταν οι οικοδεσπότες μας στην εκδρομή που πραγματοποίησε την επόμενη μέρα η ομάδα στη μάντρα της οικογένειας στον Φακό. Λίγο μετά την άφιξη με τα τζιπ στο περίοπτο αυτό σημείο, όλοι βρήκαν καταφύγιο μέσα στην αποθήκη όπου φυλλάσσονται οι τροφές, καθώς ξεκίνησε βαριά βροχή. Εκεί ο Σταύρος Λαντούρης κέρασε τους επισκέπτες ντόπιο τσίπουρο, ούζο, τυρί μελίπαστο παραγωγής τους και τυρόπιτα μελίπαστου που έφτιαξε η γυναίκα του και μοιράστηκε μαζί τους τις ιστορίες της οικογένειάς του, εξηγώντας πώς οι αγροκτηνοτροφικές της δραστηριότητες πέρασαν από γενιά σε γενιά, καθώς και τον αγώνα των παραγωγών και κτηνοτρόφων του νησιού απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος τους. Φεύγοντας χορτασμένοι από την ευδιάθετη φιλοξενία της οικογένειας, ο κάθε συνεργάτης έλαβε ως δώρο ένα κεφάλι μελίπαστο/μελίχλωρο τυρί, φτιαγμένο με μεράκι από τους οικοδεσπότες μας.
Τα βράδια στο νησί ήταν ευκαιρίες ξεκούρασης και αποσυμφόρησης από τις εργασίες της ημέρας, με την ομάδα να δειπνεί σε επιλεγμένα εστιατόρια του νησιού, υπό τη διοργάνωση και ευγενική συμμετοχή των συνεργατών του Terra Lemnia από το σύλλογο της Ανεμόεσσας. Το Σινιάλο στη Μύρινα, το Μεταξύ μας, το ..στο Κάστρο, το Cavo del Mare, αλλά και το Μαντέλλα στις Σάρδες σέρβιραν μενού προσεκτικά επιμελημένα και περιέχοντα επιλεγμένες νοστιμιές του νησιού, όπως φλωμάρια, αυτούδια, στιφάδο αγριοκούνελο, φάβα από άφκο, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ντόπιο αρνάκι, άγρια χόρτα και βεβαίως τυρί μελίπαστο/μελίχλωρο και ταχίνι από τοπική ποικιλία σουσαμιού. Τα εύγευστα κρασιά που συνόδευαν τις γαστρονομικές απολαύσεις ήταν μια ευγενική προσφορά των οινοπαραγωγών του νησιού στο πρόγραμμα, η οποία συντονίστηκε από τα μέλη της Ανεμόεσσας.
Το κλείσιμο των εργασιών της ομάδας γιορτάστηκε με τραγούδια και χορό …στο Κάστρο, όπου οι Ισπανοί καλεσμένοι μας έπαιξαν κιθάρα και αφιέρωσαν τραγούδια εμπνευσμένα από τα τοπία και τις θάλασσες της Μεσογείου, υπενθυμίζοντάς μας όλα τα υπέροχα χαρακτηριστικά που συνδέουν τους τόπους που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα και συνθέτουν την κοινή πολιτισμική κληρονομιά των λαών της.
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσοι μας φιλοξένησαν και βρέθηκαν κοντά μας αυτές τις μέρες, καθώς με τη ζεστασιά τους και την ανοιχτή τους διάθεση μοιράστηκαν μαζί μας και με τους καλεσμένους μας εμπειρίες που θα μείνουν όμορφα χαραγμένες στη μνήμη μας και κατέστησαν αυτό το πενθήμερο σαν μια υπέροχη και εξέχουσα στιγμή των αρχών του 2020!