Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων του Terra Lemnia στην Ατσική της Λήμνου, στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2019. Πολλοί άνθρωποι από όλη τη Λήμνο συμμετείχαν στις εργασίες των δύο ημερών, συζητώντας με τους συντελεστές του προγράμματος και ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου, με σημείο αναφοράς τον πρωτογενή τομέα και τον αγροτικό χώρο του νησιού.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου, με το εκπαιδευτικό σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 50 ντόπιοι παραγωγοί. Πέντε συνεργάτες του Terra Lemnia μίλησαν για σημαντικά θέματα ενδιαφέροντος της παραγωγικής κοινότητας της Λήμνου:
- Ο Θ. Μασούρας (αναπληρωτής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) αναφέρθηκε στην παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων της Λήμνου, με ιδιαίτερη αναφορά στο μελίχλωρο/μελίπαστο τυρί, και στη δημιουργία μικρής γαλακτοκομικής μονάδας (επιχειρηματικό σχέδιο),
- Η Μ. Σπηλιώτη (γεωπόνος – ζωοτέχνης, υποψήφια διδάκτωρ ΓΠΑ) μίλησε για τεχνικές βελτίωσης της οικονομικότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (μείωση σπατάλης εισροών, βελτιωμένη οικονομική διαχείριση σε καθημερινή βάση),
- Ο Γ. Χατζηγεωργίου (αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ) αναφέρθηκε σε θέματα ορθής διατροφής με ισόρροπα σιτηρέσια, μέσω και της παραγωγής ζωοτροφών από συγκαλλιέργεια αγρωστωδών με ψυχανθή,
- ΟΘ. Κίζος (καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου) ανέλυσε τις δυνατότητες παραγωγής πιστοποιημένων φιλοπεριβαλλοντικών τοπικών προϊόντων μέσα από εθελοντικά δίκτυα παραγωγών (σύμφωνο ποιότητας), και
- Ο Α. Κωτούλας(οικονομολόγος, ειδικός σε θέματα εμπορίου και μάρκετινγκ, AK & Partners Consultants) έκλεισε το σκέλος των εισηγήσεων αναφερόμενος στις δυνατότητες και προϋποθέσεις εμπορικής προώθησης επιλεγμένων τοπικών προϊόντων της Λήμνου (ασπρομύτικο φασόλι, άφκος/λαθούρι, μελίχλωρο/μελίπαστο, σουσάμι, γλυκάνισος, σύκα, μέλι, φλωμάρια).
Ακολούθησαν ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων και το σεμινάριο έκλεισε με τους συμμετέχοντες να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη μέρα.
Το πρωί του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου διεξήχθη η ανοιχτή ημερίδα συμμετοχικού σχεδιασμού «Σχεδιάζουμε μαζί: Για μια ανάπτυξη για τον τόπο και την κοινωνία». Η ημερίδα χωρίστηκε σε δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος έγιναν σύντομες εισηγήσεις πάνω στα βασικά θέματα που πραγματεύεται το Terra Lemnia, από ορισμένους βασικούς συντελεστές του προγράμματος:
- Ο Γ. Δημητρόπουλος (MedINA, συντονιστής του προγράμματος) έκανε μια σύντομη επισκόπηση των στόχων και των βασικών δράσεων του Terra Lemnia, με ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα του τρίτου χρόνου του προγράμματος και στη σημασία των ανοιχτών συμμετοχικών διαδικασιών για τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό των επόμενων δράσεων.
- Ο Ν. Γεωργιάδης (MedINA, υπεύθυνος ομάδας βιοποικιλότητας) αναφέρθηκε στις δράσεις καταγραφής και αξιολόγησης της σχέσης ανάμεσα στις αγροτικές πρακτικές και στα στοιχεία του περιβάλλοντος της Λήμνου και στο πρότυπο σύστημα εφαρμογής αγρο-περιβαλλοντικών μέτρων που σχεδιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος.
- Ο Γ. Χατζηγεωργίου (αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ) παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας σχετικά με το ζωικό κεφάλαιο και τις συνθήκες βόσκησης της Λήμνου, και ο Α. Κομινάκης (αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ) πήρε τη σκυτάλη για να αναφερθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην προσπάθεια γενετικής ταυτοποίησης της τοπικής φυλής προβάτου Λήμνου που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος.
- Η Π. Μπεμπέλη (καθηγήτρια ΓΠΑ) παρουσίασε τις δράσεις διατήρησης των τοπικών ποικιλιών της Λήμνου (άφκος, ασπρομύτικο φασόλι, σουσάμι, σιτάρι, γλυκάνισο, κ.ά.) που γίνονται σε συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς, και ο Χ. Καραντώνης (αναπληρωτής καθηγητής Παν. Αιγαίου) αναφέρθηκε στη συνέχεια στη μελέτη ανάδειξης της διατροφικής αξίας επιλεγμένων τοπικών ποικιλιών (διερεύνηση αντιοξειδωτικής δράσης άφκου και ασπρομύτικου φασολιού).
- Η Η. Νανοπούλου (αρχιτέκτων, Ανεμόεσσα) αναφέρθηκε στη σημασία των παραδοσιακών μαντρών ως πυρήνων σύγχρονης, ολοκληρώμενης, ανάπτυξης και παρουσίασε τις δράσεις του προγράμματος με στόχο την προστασία των μαντρών και την κατασκευή σύγχρονων οικολογικών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στα πρότυπα των παραδοσιακών μαντρών.
- Ο Α. Κωτούλας(AK & Partners Consultants) έκλεισε, όπως και την προηγούμενη ημέρα, το σκέλος των εισηγήσεων αναφερόμενος συνοπτικά στις δυνατότητες και προϋποθέσεις εμπορικής προώθησης επιλεγμένων τοπικών προϊόντων της Λήμνου.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες εργασίας, συζητώντας σε στρογγυλά τραπέζια θέματα που αφορούν την τοπική ανάπτυξη γύρω από τρεις θεματικές ενότητες:
- Αγρο-κτηνοτροφικές πρακτικές με σεβασμό στο περιβάλλον.
- Τοπική ανάπτυξη βασισμένη σε ποιοτικά προϊόντα.
- Αγροτικό τοπίο και πολιτισμική κληρονομιά.
Έγινε ανοιχτός ζωντανός διάλογος περίπου μιάμισης ώρας, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά με τη σημερινή κατάσταση, τα προβλήματα και τις προοπτικές γύρω από τις τρεις επιλεγμένες θεματικές ενότητες, καταλήγοντας στη συνδιαμόρφωση προτάσεων για σημαντικά θέματα του τόπου.
Στο κλείσιμο της ημερίδας, συνοδεία ελαφρού φαγητού και κρασιού, ο συντονιστής κάθε ομάδας εργασίας παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης στην ολομέλεια. Η ημερίδα έκλεισε με τους συμμετέχοντες να αναφέρονται με πολύ θετικά λόγια στην αξία τέτοιων ανοιχτών συναντήσεων και την ομάδα του Terra Lemnia να ενημερώνει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ανοιχτές εκδηλώσεις τους επόμενους μήνες.
Η ομάδα του Terra Lemnia θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ατσικής «Άγιος Ερμόλαος» για την εξαιρετική φιλοξενία και την υποστήριξη που μας παρείχε πριν και κατά τη διάρκεια του διημέρου καθώς και τους περισσότερους από 120 συμμετέχοντες που παρακολούθησαν το διήμερο εκδηλώσεων.