NewsroomΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Απονομή Βραβείων του νεανικού/μαθητικού Μεσογειακού Διαγωνισμού Διηγήματος Rooted Everyday

20/06/2019
Απονομή Βραβείων του νεανικού/μαθητικού Μεσογειακού Διαγωνισμού Διηγήματος Rooted Everyday

Με μεγάλη επιτυχία, χαμόγελα και συγκίνηση ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου 2019, στον φιλόξενο και κατάμεστο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεπανιδίου, ο νεανικός/μαθητικός Μεσογειακός Διαγωνισμός Διηγήματος Rooted Everyday του προγράμματος Terra Lemnia, που ξεκίνησε τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.

Οι νικήτριες του διαγωνισμού για την κατηγορία 8-13 ετών, Ελίζα Κατσιγιαννοπούλου (Α’ Βραβείο), μαθήτρια του 3ου Δημοτικού Μύρινας και Μελίνα Κελεσίδη (Β’ Βραβείο) απ’ το 1ο Δημοτικό Μύρινας, έλαβαν τους επαίνους και τα δώρα τους για τα διηγήματα «Ο τρυγητός της μνήμης» και «Η γέρικη ελιά» αντίστοιχα. Στην κατηγορία των 14-18 διέπρεψαν οι μαθήτριες Πηνελόπη-Κωνσταντίνα Τραμουντάνη (Α’ Βραβείο) με το διήγημα «Το νησί της φωτιάς» απ’ το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου και η μαθήτρια του Γυμνασίου Μούδρου Σταυρούλα-Μαρία Στενού (Β’ Βραβείο) με το διήγημα «Το μυστικό του κρίνου».

Η κριτής του διαγωνισμού και καταξιωμένη συγγραφέας Λέττα Βασιλείου έστειλε χαιρετισμό μέσω βίντεο προς όλες και όλους τους συμμετέχοντες ενώ έδωσε τα σχόλιά της ξεχωριστά για κάθε διήγημα από εκείνα που ξεχώρισαν. Η προτροπή της στα παιδιά να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να συνεχίσουν τη δημιουργική τους πορεία ήταν ένα μήνυμα που αγκαλιάστηκε από όλους και ζέστανε την απογευματινή μας τελετή.

Την απονομή ακολούθησε η ανάγνωση των κειμένων από τις νεαρές συγγραφείς προς τέρψη όλων των παρευρισκομένων, οι οποίοι άκουγαν καθηλωμένοι τις ιστορίες που έπλασαν τα ταλαντούχα μυαλά.

Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό έλαβαν τα πιστοποιητικά για τη συμμετοχή τους και κατόπιν κεραστήκαμε αναψυκτικά και λιχουδιές ανταλλάσσοντας όμορφες συζητήσεις καθώς σουρούπωνε.

Ένα μικρό χρονικό των ημερών που προηγήθηκαν:

Ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και συνεργάτης του προγράμματος Terra Lemnia, Κώστας Ζαφειρίου επισκέφθηκε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, μοίρασε ειδικό υλικό και συγγραφικά βοηθήματα στους μαθητές, παρέθεσε σύντομα μαθήματα δημιουργικής γραφής και συνομίλησε με τους επίδοξους συγγραφείς.

Νεαροί μαθητές από 8-18 ετών έκαναν «μακροβούτι» στον κόσμο της λογοτεχνίας και ανέσυραν απ’ το βυθό της έμπνευσης πρωτότυπες ιστορίες με θέμα τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, τις ανθρώπινες ιστορίες παραδοσιακών γεωργοκτηνοτροφικών πρακτικών και αναμνήσεων από τη Λήμνο και με όλη τους τη φαντασία και δημιουργικότητα έπλασαν τις ιστορίες που υπέβαλαν στον διαγωνισμό.

Η διαδικασία απέδωσε γύρω στις είκοσι ολοκληρωμένες συμμετοχές, εκ των οποίων επιλέχθηκαν οι επικρατέστερες με μία πρώτη διαλογή. Εν τέλει, περισσότερες από δώδεκα συμμετοχές κατέληξαν στα χέρια της Λέττας Βασιλείου, η οποία απένειμε το Α’ και το Β’ βραβείο στα νικητήρια διηγήματα της κάθε κατηγορίας.

Με το μυαλό γεμάτο εικόνες απ’ το Λημνιακό τοπίο με τα μοναδικά του χαρακτηριστικά, λίγο πιο έμπειροι και σοφοί μέσα από αυτό το όμορφο λογοτεχνικό ταξίδι, γινόμαστε μάρτυρες ενός ολοκαίνουριου συγγραφικού κήπου που ανθίζει στη νέα γενιά που μεγαλώνει στο νησί. Ευχόμαστε αυτή η γενιά να έχει μία λαμπρή σταδιοδρομία!

Συγχαρητήρια στις νέες συγγραφείς!
Πηνελόπη Κωνσταντίνα Τραμουντάνη- Α΄ Βραβείο
Μελίνα Κελεσίδη- Β΄Βραβείο
Ελίζα Κατσιγιαννοπούλου- Ά Βραβείο
+ 9