Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίας Τριάδος στη Μύρινα γιορτάσαμε με πλήθος συμπολιτών μας για πρώτη φορά στη Λήμνο τον πλούτο της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως εκφράζεται μέσα από στοιχεία όπως το μελίπαστο, οι μάντρες και τα τυριβόλια, στην εκδήλωση «Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Λήμνου: η ζωντανή παράδοση του τόπου συνέχει και κινητοποιεί».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Επάρχου Λήμνου κ. Άγγελου Βλαττά-Λαμπρινού και σύντομη παρουσίαση του Terra Lemnia από τον συντονιστή του προγράμματος κ. Γιώργο Δημητρόπουλο, από το MedINA.
Τα στελέχη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η διευθύντρια κ. Βίλλυ Φωτοπούλου και η κ. Μαρία Σερέτη, μίλησαν για την έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και τα οφέλη που μπορεί να έχει η διαφύλαξη και ανάδειξή της για τις τοπικές κοινωνίες, εξηγώντας στο κοινό το πνεύμα της Διεθνούς Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO και την εφαρμογή της στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Ευρετήριο ΑΠΚ.
Οι συνεργάτες του MedINA Ειρήνη Λυρατζάκη και Ραφαήλ Γιαννέλης μίλησαν για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Λήμνου, εστιάζοντας στο παραδοσιακό σύστημα διαχείρισης της μάντρας -για το οποίο έχει υποβληθεί από το MedINA και την Ανεμόεσσα φάκελος εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο ΑΠΚ-, στην καλλιέργεια των σιτηρών και την τυροκομία, καθώς και στην παραδοσιακή καλαθοπλεκτική, στοιχεία που αναδεικνύει το MedINA μέσα από στοχευμένες δράσεις προβολής και ευαισθητοποίησης.
Ο καθηγητής γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόφιλος Μασούρας παρουσίασε την πολυδιάστατη δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στη Λήμνο σε συνεργασία ΓΠΑ-Ανεμόεσσας-MedINA με στόχο την ανάδειξη του μελίπαστου τυριού. Μέσα από αυτή την προσπάθεια επετεύχθη η εγγραφή της τέχνης παρασκευής του μελίπαστου/μελίχλωρου στο Εθνικό Ευρετήριο ΑΠΚ το καλοκαίρι του 2020 -η πρώτη εγγραφή της Λήμνου- και ετοιμάζεται ο φάκελος για τον χαρακτηρισμό του μελίπαστου/μελίχλωρου ως προϊόν ΠΟΠ, ο οποίος σχεδιάζεται να υποβληθεί εντός του έτους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η κ. Ανδρομάχη Οικονόμου, Δρ. Εθνολογίας – Ερευνήτρια, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μίλησε για τη σημασία της αγροδιατροφικής παράδοσης ως καθοριστικού στοιχείου της ταυτότητας της χώρας μας, αναδεικνύοντας το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι προσπάθειες ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Λήμνου για μια μελλοντική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, τους ανθρώπους και την ιστορία του τόπου.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκαναν η κ. Ήβη Νανοπούλου και ο κ. Γιώργος Κότσαλης από την Ανεμόεσσα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκαν τα δύο μίνι ντοκιμαντέρ παραγωγής MedINA ‘Οι μάντρες της Λήμνου’ και ‘Το μελίπαστο/μελίχλωρο τυρί της Λήμνου’ και το τρέιλερ του νέου ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής MedINA και Εθνογραφικού Φεστιβάλ Αθηνών – ‘Ethnofest’ για το ρόλο του ψωμιού και του τυριού στη σύγχρονη ελληνική διατροφή, το οποίο γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2021 στη Λήμνο.
Ευχαριστούμε όλους όσοι προσήλθαν για το ενδιαφέρον και τη στήριξη στις κοινές μας προσπάθειες.