NewsroomΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Ένας απολογισμός της χρονιάς που πέρασε – Terra Lemnia project 2019

18/12/2019
Ένας απολογισμός της χρονιάς που πέρασε – Terra Lemnia project 2019

Το Terra Lemnia ολοκληρώνει τη δεύτερη χρονιά υλοποίησής του με μία σειρά από δράσεις που ως στόχο τους έχουν την μελέτη και τη διατήρηση των παραδοσιακών αγροτοκτηνοτροφικών πρακτικών καθώς και το πώς αυτές μπορούν να διατηρήσουν το περιβάλλον προστατεύοντας τη μοναδική βιοποικιλότητα της Λήμνου.

Στο κατώφλι του 2019 το πρόγραμμα Terra Lemnia πρωτοστάτησε στη Mεσογειακή καμπάνια ευαισθητοποίησης Rooted Everyday, διοργανώνοντας έναν μεγάλο διαγωνισμό δημιουργικής γραφής για όλα τα σχολεία της Λήμνου.

Με εφαλτήριο αυτόν τον διαγωνισμό με τον γενικό τίτλο “MedStoryPrize” την άνοιξη του 2019, η καμπάνια Rooted Everyday προσκάλεσε μαθητές και μαθήτριες να πιάσουν μολύβι και χαρτί, ν’ ανοίξουν τα φτερά της φαντασίας τους και να δημιουργήσουν μία ιστορία με θέμα τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον της Μεσογείου και τους ανθρώπους που ζουν σε άμεση σχέση με αυτό. Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία συγκεντρώνοντας περισσότερες από 40 συμμετοχές απ’ όλη τη Λήμνο.

Μετά την καθιερωμένη επίσκεψη της ομάδας βιοποικιλότητας τον Απρίλιο κατά την οποία καταγράφηκαν στοιχεία, ελέγχθηκαν οι περιοχές μελέτης κλπ φτάνουμε στην επόμενη μεγάλη δράση του προγράμματος. Κατά τις αρχές Μαίου 2019 το Terra Lemnia μαζί με ακόμη 130 συμμετέχοντες οργάνωσε τον Ανοιξιάτικο Βοτανικό Περίπατο στο δάσος των βελανιδιών στην ανατολική Λήμνο. Παράλληλα οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στον φωτοδιαγωνισμό #LemnosGo μέσω Instagram με σκοπό να πετύχουν το καλύτερο στιγμιότυπο ενός βοτάνου ή λουλουδιού. Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι καθηγητές Dr. Stephen Meyer απ’ το πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, η αναπλ. καθηγήτρια βοτανικής κα Μαρία Πανίτσα του πανεπιστημίου Πατρών και ο επίκ. καθηγητής κος Διονύσης Περδίκης απ’ το ΓΠΑ, των οποίων οι σύντομες ομιλίες και επεξηγήσεις ζωντάνεψαν τη διαδρομή και χάρισαν πολύτιμες γνώσεις στους συμμετέχοντες.

Τον Ιούλιο του 2019 και για 2η συναπτή χρονιά το Terra Lemnia δεν έλειψε απ’ το φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου Lemnos Philema που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Αποθήκη στη Μύρινα. Μάλιστα για το 2019 το Terra Lemnia είχε την τιμή να συντονίσει δύο εργαστήρια. Ένα σε συνεργασία με τον κ. Νίκο Πατεράκη απ’ την Aegean Organics με τίτλο «Η Αλχημεία των Βοτάνων» όπου παρουσιάστηκαν τρόποι παρασκευής ζελέ, σιροπιών, εκχυμάτων, αφεψημάτων και κρεμών από τα ευεργετικά βότανα που βρίσκονται σε αφθονία στη Λημνία γη, καθώς και το προφορικό εργαστήρι «Ανακαλύπτοντας τα αρωματικά φυτά μέσα από τον ελληνικό αμπελώνα» με τον κ. Θοδωρή Γαλιάτσο, συνεργαζόμενο σομελιέ του Κτήματος Χατζηγεωργίου, ο οποίος μας αποκάλυψε μια πληθώρα από «μαγικούς» συνδυασμούς βοτάνων και γαστρονομικών επιλογών με Λημνιακές ποικιλίες κρασιού.

Το πρόγραμμα Terra Lemnia υποδέχτηκε το φθινόπωρο με ένα διήμερο εκδηλώσεων στο πολιτιστικό κέντρο Ατσικής. Το διήμερο άνοιξε με ένα αγροτοκτηνοτροφικό σεμινάριο απευθυνόμενο σε παραγωγούς στο οποίο μίλησαν επιστημονικοί συνεργάτες και καθηγητές του ΓΠΑ γύρω από διάφορα ζητήματα παραγωγής και προώθησης τοπικών ποιοτικών προϊόντων. Την επόμενη του σεμιναρίου ακολούθησε μία ανοιχτή ολοήμερη ημερίδα με τίτλο: «Σχεδιάζουμε μαζί: Για μια ανάπτυξη για τον τόπο και την κοινωνία» στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου από διάφορους τομείς της τοπικής κοινωνίας με κοινό στόχο τη συζήτηση και συνδιαμόρφωση των μελλοντικών δράσεων του προγράμματος. Μετά τις σύντομες εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών οι παρευρισκόμενοι χωρίστηκαν σε τραπέζια εργασίας όπου με τη βοήθεια συντονισμού από συνεργάτες του MedINA συζητήθηκαν εκτενώς και καταγράφηκαν οι ιδέες όλων. Πληροφορίες και λεπτομέρειες για το διήμερο εδώ.

Οι συνεργάτες του προγράμματος αφουγκράζονται τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και με μεράκι σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα.
Γεμάτοι αισιοδοξία αποχαιρετάμε το 2019 και περιμένουμε με ενθουσιασμό τους φίλους του προγράμματος για τις δράσεις που σχεδιάζουμε το νέο έτος.

[post_gallery]