Ο φετινός χειμώνας σιγά σιγά μας αποχαιρετά. Η φύση και οι άνθρωποι βάζουν τα καλά τους και ετοιμάζονται να υποδεχθούν την άνοιξη. Μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες του προηγούμενου διαστήματος, η ομάδα του Terra Lemnia είναι έτοιμη για δράση!
Το έργο Terra Lemnia στοχεύει στην καταγραφή και ενίσχυση παραδοσιακών πρακτικών του πρωτογενούς τομέα της Λήμνου που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Στόχος είναι η ανάδειξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας των τοπικών ποικιλιών και καλλιεργητικών πρακτικών, της αυτοφυούς χλωρίδας, των παραδοσιακών μαντρών, των τοπικών φυλών ζώων, του συνολικού γεωργοκτηνοτροφικού συμπλέγματος και των μοναδικών τοπικών προϊόντων της Λήμνου, ως συνιστωσών τοπικής ανάπτυξης.
Οι επόμενοι μήνες θα βρουν τους συνεργάτες του έργου στο πεδίο, για επιτόπια έρευνα και συλλογή στοιχείων που θα μας βοηθήσουν να καταγράψουμε τις γεωργικές και κτηνοτροφικές πρακτικές του νησιού, τις παραδοσιακές μάντρες, τη βιοποικιλότητα και τα εδάφη του νησιού – σε μία προσπάθεια να κατανοήσουμε τη σχέση των παραπάνω παραγόντων στον χώρο και τον χρόνο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, η ομάδα των γεωπόνων θα ξεκινήσει τις επιτόπιες καταγραφές εντός του Μαρτίου, δίνοντας τη σκυτάλη στην ομάδα των βιολόγων μετά το Πάσχα. Εκείνη την περίοδο, προγραμματίζουμε επίσης την έναρξη μίας σειράς ανοιχτών εκπαιδευτικών σεμιναρίων για θέματα που ενδιαφέρουν τους παραγωγούς, τα οποία θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.
Πολύτιμος αρωγός στην επικείμενη έρευνα πεδίου είναι η ίδια η κοινότητα των παραγωγών της Λήμνου, από τους οποίους θέλουμε να μάθουμε από πρώτο χέρι για το σήμερα και το χτες της αγροτικής δραστηριότητας του νησιού, όσο και να αφουγκραστούμε τις προκλήσεις και τα θέλω της αυριανής ημέρας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι στόχοι μας είναι κοινοί – να αναδείξουμε και να στηρίξουμε την ιδιαίτερη ταυτότητα της Λήμνου μέσα από τους ανθρώπους, τα προϊόντα και τα μοναδικά τοπία της – και για το λόγο αυτό προσδοκούμε στη βοήθεια και τη συνεργασία όλων!
Το έργο Terra Lemnia υλοποιείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και άλλους επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις: το Πανεπιστήμιο Αιγαίου / Τμήμα Διατροφής Λήμνου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα», την Εταιρεία Προστασίας των Πρεσπών και το Γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο «Tour du Valat».
Το έργο έχει διάρκεια τρία έτη, χρηματοδοτείται από το ελβετικό ίδρυμα MAVA και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για τη διατήρηση παραδοσιακών πρακτικών που διαμορφώνουν τοπία υψηλής οικολογικής αξίας στη Μεσόγειο, στο οποίο η Λήμνος έχει επιλεγεί ως η μοναδική νησιωτική περιοχή.