ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Ανοιξιάτικος Βοτανικός Περίπατος Terra Lemnia & Φωτοδιαγωνισμός #LemnosGo στο Δάσος Βελανιδιών της Ανατολικής Λήμνου

20/05/2019
Ανοιξιάτικος Βοτανικός Περίπατος Terra Lemnia & Φωτοδιαγωνισμός #LemnosGo στο Δάσος Βελανιδιών της Ανατολικής Λήμνου

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, περισσότεροι από 130 άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, συγκεντρώθηκαν γεμίζοντας χρώμα και φωνές με την παρουσία τους την πλατεία του Ρεπανιδίου. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την εκκίνηση του Ανοιξιάτικου Βοτανικού Περιπάτου του Terra Lemnia, στον οποίο συμμετείχαν τελικά Λημνιές, Λημνιοί και όχι μόνο!

Θέση εκκίνησης της πεζοπορικής διαδρομής -περίπου 3 χιλιομέτρων- ήταν μια  παρακείμενη τοποθεσία που αγναντεύει το πανέμορφο δάσος βαλανιδιάς Querqus Macrolepis το οποίο φύεται ανάμεσα στα χωριά Ρεπανίδι και Κοντοπούλι.

Μετά από μία σύντομη εισαγωγή και γνωριμία μεταξύ διοργανωτών και συμμετεχόντων, οι εκδρομείς παρέλαβαν καπέλα για προφύλαξη απ’ τον καυτό μαγιάτικο ήλιο καθώς και νερό για το δρόμο.

Ξεναγοί της εκδρομής ήταν η προσκεκλημένοι του Terra Lemnia Μαρία Πανίτσα, Επίκ. Καθηγήτρια Χλωρίδας και Φυτογεωγραφίας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Διονύσης Περδίκης, Αναπληρωτής καθηγητής Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας και ο Dr. Stefan Meyer, Βοτανικός απ’το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν της Γερμανίας, οι οποίοι ακολούθησαν τα χνάρια του περιπάτου μέχρι τέλους και μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες πολύτιμες γνώσεις γύρω απ’ τη χλωρίδα και τα έντομα του νησιού.

Οι εκδρομείς , χωρισμένοι σε δύο ομάδες, στέκονταν συγκεντρωμένοι ανά διαστήματα σε επιλεγμένα σημεία της διαδρομής όπου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μερικές μίνι-διαλέξεις για τα φυτικά είδη και τα έντομα που συναντούσαν στη διαδρομή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του περιπάτου οι λάτρεις της φωτογραφίας είχαν τη μοναδική ευκαιρία να συνδυάσουν τη χαρά της εξερεύνησης του φυσικού περιβάλλοντος με την τεχνολογία, λαμβάνοντας μέρος στον Φωτοδιαγωνισμό #LemnosGo. Στόχος του διαγωνισμού ήταν οι συμμετέχοντες να τραβήξουν με το smartphone ή το tablet τους φωτογραφίες βοτάνων και φυτών και να τις ανεβάσουν στο Instagram με το hashtag #lemnosgo διεκδικώντας ένα δώρο έκπληξη απ’ το πρόγραμμα Terra Lemnia για τη φωτογραφία που θα συγκέντρωνε τα περισσότερα likes.  Η ανταπόκριση υπήρξε και πάλι ενθουσιώδης με δεκάδες φωτογραφίες της Λημνιακής εξοχής να πλημμυρίζουν το διαδίκτυο σε λίγα λεπτά!

Σαν κατακλείδα μίας υπέροχης μέρας στη φύση, απολαύσαμε όλοι μαζί τη λιακάδα και παραδοσιακή χορταρόπιτα με βότανα, μυρωδικά και φρέσκο Λημνιό τυρί, ξαποσταίνοντας στο υπαίθριο θεατράκι κοντά στο γραφικό ξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου που βρίσκεται μέσα στις βελανιδιές.

Οι πιο τολμηροί συνέχισαν για ακόμη μια ώρα τη διαδρομή μαζί με τους διοργανωτές και τους καθηγητές-ξεναγούς μέσα απ’ το ολάνθιστο δασάκι έως ότου επέστρεψαν κυκλικά πίσω στο σημείο εκκίνησης.

Με το βλέμμα και το νου γεμάτο από πολύχρωμες εικόνες της φύσης, ικανοποιημένοι από τη νέα γνώση και αναζωογονημένοι από την όμορφη παρέα, μικροί και μεγάλοι, με τα χέρια γεμάτα λουλούδια και βότανα, όλοι συνέχισαν την Κυριακή τους με τις καλύτερες εντυπώσεις και την επιθυμία να έχουν την ευκαιρία να ξαναζήσουν μία παρόμοια δράση.

+ 8