NewsroomΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Εγχειρίδια παρακολούθησης βιοποικιλότητας & Ορνιθοπαρατήρηση στη Χορταρόλιμνη

18/05/2021
Εγχειρίδια παρακολούθησης βιοποικιλότητας & Ορνιθοπαρατήρηση στη Χορταρόλιμνη

Εκπαιδευτικά σεμινάρια καταγραφής βιοποικιλότητας & πρώτη μέτρηση βιο-δεικτών.

Στο πλαίσιο της ετήσιας καταγραφής βιοποικιλότητας της Λήμνου, η Ομάδα Βιοποικιλότητας του έργου βρέθηκε για άλλη μια χρονιά στο νησί για την καθιερωμένη συλλογή επιστημονικών δεδομένων.

Φέτος, στις δράσεις προστέθηκαν και δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια παρατήρησης εντομοπανίδας, χλωρίδας, ορνιθοπανίδας και χαρακτηριστικών εδάφους για τους συνεργαζόμενους παραγωγούς, υπό την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων, που δραστηριοποιούνται από το 2017 στη Λήμνο. Επιπλέον τέσσερα διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια παρατήρησης και καταγραφής της βιοποικιλότητας για τους παραγωγούς είχαν προηγηθεί των εργασιών πεδίου. Στόχος των σεμιναρίων η ενεργός συμμετοχή των δώδεκα (12) παραγωγών του εθελοντικού δικτύου στις ετήσιες καταγραφές βιοποικιλότητας, με τη χρήση των εφαρμογών γεωργίας ακριβείας, που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η πρώτη, λοιπόν, πιλοτική καταγραφή βιοποικιλότητας και μέτρηση βιο-δεικτών ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε δύο φάσεις, την άνοιξη του 2021 από τους ίδιους τους παραγωγούς με την υποστήριξη των ειδικών επιστημόνων. Η μεθοδολογία της καταγραφής και παρακολούθησης της βιοποικιλότητας θα οριστικοποιηθεί εντός του 2021-2022 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί της Λήμνου έλαβαν επίσης, τον απαραίτητο εξοπλισμό καταγραφής, όπως κιάλια και smart phones, καθώς και τα εγχειρίδια παρακολούθησης της βιοποικιλότητας του νησιού -που δημιουργήθηκαν από το MedINA και την Ανεμόεσσα με την επιστημονική επιμέλεια των ως άνω ειδικών επιστημόνων- και είναι πλέον σε θέση να καταγράφουν μόνοι τους την εντομοπανίδαορνιθοπανίδα και χλωρίδα, καθώς και να εκτιμούν την ποιότητα του εδάφους των καλλιεργούμενων αγρών τους.

Στους παρακάτω συνδέσμους είναι διαθέσιμα όλα τα εγχειρίδια:

Παράλληλα με την καταγραφή, μία ενθουσιώδης ομάδα Λημνιών και συνεργαζόμενων παραγωγών του εθελοντικού δικτύου βρέθηκε στη Χορταρόλιμνη για παρατήρηση πουλιών και κατά τη διάρκεια της εξόρμησης οι εθελοντές είχαν την τύχη να συναντήσουν ένα ζωηρό σμήνος φλαμίνγκο!

Οι μοναδικές εικόνες μαρτυρούν την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου του νησιού!

*Το έργο “Εφαρμογή και αξιολόγηση μέτρων αγροτικής διαχείρισης για την προστασία και διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας της Λήμνου”, προϋπολογισμού 49.750,00€, υλοποιείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο και την Ανεμόεσσα στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Περιβαλλοντικές Δράσεις 2020, του Άξονα Προτεραιότητας 3: “Συμμετοχικότητα Πολιτών – Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες”. Το έργο ανήκει στο θεματικό πεδίο ‘Καταγραφή, παρακολούθηση, διατήρηση και αποκατάσταση: των φυσικών οικοτόπων και ενδιαιτημάτων, των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας κοινοτικού και εθνικού ενδιαφέροντος, με στόχο την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας’ και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

? Φλαμίνγκο στη Χορταρόλιμνη – Ε. Κακαλής
? Καταγραφή βιοποικιλότητας – Γ. Δημητρόπουλος