ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Εκδήλωση του Ομίλου «Ανεμόεσσα» για την Αγρο-διατροφική κληρονομιά & τοπική ανάπτυξη

08/08/2018
anemoessa-terra-lemnia
Την Κυριακή 5 Αυγούστου 2018 διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στον αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής Μύρινας η καλοκαιρινή ανοιχτή εκδήλωση του Ομίλου «Ανεμόεσσα» για την Αγρο-διατροφική κληρονομιά & τοπική ανάπτυξη.

Στo πλαίσιo των δράσεων του προγράμματος Terra Lemnia για τη θερινή περίοδο 2018, ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα» και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) διοργάνωσαν την παραπάνω εκδήλωση σε ένα πολύ φιλικό κλίμα με ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα και σημαντικούς ομιλητές .

Θέμα της ημερίδας ήταν η “Αγρο-διατροφική κληρονομιά και τοπική ανάπτυξη” και η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς του πρόεδρου της Ανεμόεσσας, Γιώργο Κότσαλη και του υπεύθυνου του προγράμματος Terra Lemnia, Γιώργο Δημητρόπουλο.

Ομιλητές ήταν οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Πηνελόπη Μπεμπέλη η οποία μίλησε για τις τοπικές ποικιλίες του νησιού και ο κ Θεόφιλος Μασούρας, που εστίασε στην τοπικότητα και άυλη κληρονομιά των γαλακτοκομικών προϊόντων. Παράλληλα η κα Ανδρομάχη Οικονόμου, διευθύντρια Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών παρουσίασε την «Πολιτισμική προσέγγιση τοπικών αγροτικών προϊόντων» ενώ η κα Σόφη Χαψή, από το Κτήμα «Φιλία Εστί», μίλησε για την γαστρονομική παράδοση της Λήμνου και τον πολιτιστικό τουρισμό.

Έπειτα πραγματοποιήθηκε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: Η φωνή και η συμβολή του καταναλωτή, θέτοντας προς συζήτηση με το κοινό τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει στην διατήρηση της αγρο-διατροφικής κληρονομιάς της Λήμνου καθώς και στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές ανέπτυξαν διάφορες πτυχές που σχετίζονται με τον αγρο-διατροφικό τομέα της Λήμνου -τοπικές ποικιλίες, παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα και συνταγές- αναδεικνύοντας την αξία τους ως στοιχεία που συνθέτουν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού και, κατ’ επέκταση, ως παραγόντων που μπορούν να στηρίξουν ένα πρότυπο ανάπτυξης στηριγμένο στην ιδιαίτερη ταυτότητα του τόπου.

Η εκδήλωση είχε εξαιρετική οργάνωση και συγκέντρωσε πάνω από 150 επισκέπτες, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Μαρινάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αδαμίδης, παραγωγοί και επισκέπτες του νησιού.

Μετά τις ομιλίες και κατά την διάρκεια του τραπεζιού υπήρξε ανοιχτός, ζωντανός, διάλογος με το κοινό, και το τέλος της εκδήλωσης βρήκε τους παρευρισκόμενους να συζητούν χαλαρά απολαμβάνοντας τοπικά εδέσματα και κρασί, προσφορά ντόπιων παραγωγών.

Η ομάδα του Terra Lemnia ήταν εκεί από την αρχή, για να υποδεχτεί τον κόσμο, να μοιράσει ενημερωτικό υλικό και να πληροφορήσει αναλυτικά τους παρευρισκόμενους σχετικά με τους στόχους, την πορεία και τις μελλοντικές δράσεις του προγράμματος.

Μύρινα, 18 Αυγούστου 2018 Δελτίο Τύπου Η καλοκαιρινή εκδήλωση της Ανεμόεσσας στο πλαίσιο του προγράμματος «Terra…

Posted by Anemoessa Limnou on Wednesday, August 22, 2018