Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κύριος εταίρος του προγράμματος Terra Lemnia, υλοποιεί μία σειρά δράσεων που συνδυάζουν την εφαρμοσμένη έρευνα και την εκπαίδευση, σε συνεργασία με ένα δίκτυο παραγωγών της Λήμνου, καθώς και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.
Το Εργαστήριο Βελτίωσης και Γεωργικού Πειραματισμού διεξάγει έρευνα με στόχο την ανακάλυψη και ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών της Λήμνου (‘Κριθάρι Παναγιάς’, ‘Άφκος’, ‘Λαφύρι’, ‘Ασπρομύτικο Φασόλι’, ‘Γλυκάνισο Λήμνου’, ‘Σουσάμι Λήμνου’, ‘Σύκα Κάσπακα Λήμνου’, κ.ά.). Οι δράσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση τοπικών ποικιλιών στον αγρό, την επιτόπια παρακολούθηση καλλιεργειών, την οργάνωση δικτύου παραγωγών – διατηρητών και την υποστήριξη τοπικών φορέων για τη σύνταξη φακέλων με στόχο την εγγραφή επιλεγμένων ποικιλιών στον εθνικό κατάλογο. Παράλληλα, γίνεται μελέτη και καταγραφή της αυτοφυούς χλωρίδας για ανθρώπινη χρήση (αρωματικά, φαρμακευτικά, άγρια εδώδιμα λαχανικά) και των αυτοφυών ειδών που είναι συγγενικά (άγριοι συγγενείς) των καλλιεργούμενων φυτών. Εντός του 2020 προγραμματίζεται, με πόρους του προγράμματος Terra Lemnia, η έκδοση βιβλίου για τις τοπικές ποικιλίες της Λήμνου.
Το Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψης και Διατροφής υλοποιεί δράσεις για τη στήριξη της ημι-εκτατικής κτηνοτροφίας, η οποία βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ βόσκησης και καλλιέργειας για την παραγωγή ποιοτικών συγκομισμένων ζωοτροφών, με στόχο την παραγωγή ζωϊκών προϊόντων ποιότητας και την άμβλυνση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τομέα. Οι δράσεις αφορούν στη βελτίωση της διαχείρισης των βοσκοτόπων του νησιού, στην παραγωγή ζωοτροφών με ποιοτικό χαρακτήρα και τη βελτίωση της διαχείρισης των ζώων. Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας ερευνά και προωθεί ζώα τοπικών φυλών και με το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας μελετά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγοπρόβειου γάλακτος, συσχετίζοντάς τα με τη διαχείριση που εφαρμόζει κάθε παραγωγός.
Το Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας, καθώς και το Εργαστήριο Εδαφολογίας και Γεωργικής Χημείας συμμετέχουν στην «ομάδα βιοποικιλότητας» του Terra Lemnia, με αντικείμενα τη μελέτη της εντομοπανίδας και των εδαφολογικών χαρακτηριστικών της Λήμνου, αντίστοιχα. Μέσα από έρευνα πεδίου και δειγματοληψίες σε κατάλληλα επιλεγμένες καλλιέργειες και περιοχές, έχει αποκτηθεί σημαντική επιστημονική γνώση για τη σχέση μεταξύ των καλλιεργητικών πρακτικών και της διατήρησης της αρθροποδοπανίδας και των ωφέλιμων εντόμων. Παράλληλα, έχει συνταχθεί ο ημι-λεπτομερής εδαφολογικός χάρτης για 4 μεγάλες περιοχές του νησιού και έχουν αξιολογηθεί οι επιπτώσεις συγκεκριμένων αγροτικών πρακτικών στην κατάσταση των εδαφών του νησιού.
Τέλος, το Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψης και Διατροφής μελετά το πρόβλημα των αγριοκούνελων στο νησί, εφαρμόζοντας πιλοτικά μέτρα προστασίας καλλιεργειών.