NewsroomΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Terra Lemnia στο Lemnos Philema 2019 – Workshop: «Η αλχημεία των βοτάνων»

02/07/2019
Το Terra Lemnia στο Lemnos Philema 2019 – Workshop: «Η αλχημεία των βοτάνων»

To πρόγραμμα Terra Lemnia καλωσορίζει το καλοκαίρι και ετοιμάζεται δυναμικά για τη μεγάλη γιορτή γαστρονομίας και οίνου της Λήμνου, το Lemnos Philema, που θα πραγματοποιηθεί στις 26-28 Ιουλίου 2019.

Σε συνεργασία με την Aegean Organics και το κτήμα Χατζηγεωργίου, το Terra Lemnia σας προσκαλεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 20:30 στο workshop «Η αλχημεία των βοτάνων», μια μαγευτική περιήγηση στις θρεπτικές και θεραπευτικές αξίες του πλούσιου βοτανικού κόσμου της Λήμνου.

Με πολλή αγάπη και διάθεση δημιουργήσαμε ένα workshop γαστρονομικής εξερεύνησης με βάση τα υλικά που βρίσκουμε στον κήπο μας και συναντάμε στην όμορφη εξοχή του νησιού. Τα βότανα της Λήμνου, οι κρυφοί ήρωες της μεσογειακής μας διατροφής και του καθημερινού μας διαιτολογίου θα είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στο διμερές workshop, όπου θα δώσουμε έμφαση σε πρωτότυπους και εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενσωματώσουμε και να αξιοποιήσουμε τα βότανα στην καθημερινή μας ζωή.

Πώς φτιάχνουμε μια κρέμα βοτάνων, ένα ζεστό και κρύο έκχυμα, ένα σιρόπι ή ένα ζελέ από βότανα; Αυτά και άλλα πολλά θα μάθουμε στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου που θα φιλοξενήσει ο Νίκος Πατεράκης της Aegean Organics. Αυτό το εργαστήριο θα μας κάνει να μπούμε στην κουζίνα και να ανακαλύψουμε τα δυναμικά συστατικά του φαρμακείου της φύσης. Φέρτε τις ερωτήσεις σας και ελάτε να βρούμε τις απαντήσεις μαζί!

«Ανακαλύπτοντας τα αρωματικά φυτά μέσα από τον ελληνικό αμπελώνα»

Στο δεύτερο μέρος του workshop, ο Θόδωρος Γαλιάτσος από το Κτήμα Χατζηγεωργίου, θα μας περιηγήσει στις γεύσεις και τα αρώματα του λημνιακού αμπελώνα, όπου θ’ ανακαλύψουμε τους μαγικούς συνδυασμούς βοτάνων με ποικιλίες κρασιού που θα ανυψώσουν τη γαστρονομική μας εμπειρία. Το κρασί είναι πάντα εξαιρετικό συνοδευτικό για το φαγητό και στο εργαστήριο αυτό θα απογειώσουμε τους γευστικούς μας κάλυκες!

Μέσα από τις παρουσιάσεις και τις παρασκευές των ειδικών μας, θα αντλήσουμε πληροφορίες για την καλλιέργεια βοτάνων σε τοπικό επίπεδο και τους τρόπου με τους οποίους τα βότανα ωφελούν το σώμα μας και το περιβάλλον γύρω μας. Αυτή η εκδήλωση αποτελεί μια ευκαιρία για τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση της τοπικής κοινότητας βοτάνων, μιλώντας παράλληλα για τη σημασία της διάδοσης και κοινής χρήσης των φυτικών παραδόσεων.
Σας περιμένουμε όλους για να γιορτάσουμε μαζί σε αυτή την εκδήλωση συνεργασίας και αγάπης για τον τόπο της Λήμνου με τις παραδόσεις του!

 

Γνωρίστε τους συνεργάτες μας:

Aegean Organics (Νίκος Πατεράκης) 

Ξεκινήσαμε το 2015 την άγρια καλλιέργεια των τοπικών βοτάνων της Λήμνου και δημιουργήσαμε μια καθετοποιημένη γραμμή παραγωγής, μεταποίησης και συσκευασίας. Εφαρμόζουμε ISO 22000 και όλα μας τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα βιολογικά. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τον απόλυτο έλεγχο της πρώτης ύλης. Η φύση είναι ο μέντοράς μας και η συγκομιδή η οποία είναι μόνο χειρωνακτική πραγματοποιείται αφού πρώτα οι μέλισσές μας τρυγήσουν τα βότανά μας. Όλα μας τα προϊόντα είναι φυσικά.

www.aegeanorganics.com

 

Κτήμα Χατζηγεωργίου (Θόδωρος Γαλιάτσος)

Ο Θόδωρος Γαλιάτσος είναι υπεύθυνος στο Τμήμα Πωλήσεων του Κτήματος Χατζηγεωργίου. Εργάζεται εδώ και οκτώ χρόνια στο χώρο της εστίασης, με πιστοποιημένες σπουδές 2ου επιπέδου στη σχολή  WSPC. Το Κτήμα Χατζηγεωργίου στο Κάρπασι της Λήμνου, οινοποιεί, παλαιώνει και εμφιαλώνει, αυστηρά μόνο, κρασιά υψηλής ποιότητας.

www.chatzigeorgioulimnos.gr

 

 

Το πρόγραμμα Terra Lemnia

Το έργο Terra Lemnia υλοποιείται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και άλλους επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις: το Πανεπιστήμιο Αιγαίου / Τμήμα Διατροφής Λήμνου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου «Ανεμόεσσα», την Εταιρεία Προστασίας των Πρεσπών και το Γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο «Tour du Valat».

Το έργο έχει διάρκεια τρία έτη, χρηματοδοτείται από το ελβετικό ίδρυμα MAVA και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για τη διατήρηση παραδοσιακών πρακτικών που διαμορφώνουν τοπία υψηλής οικολογικής αξίας στη Μεσόγειο, στο οποίο η Λήμνος έχει επιλεγεί ως η μοναδική νησιωτική περιοχή.

www.terra-lemnia.net